Hoe efficiënt zijn houtkachels?

Vaste brandstoffen veelgestelde vragen

Hoe efficiënt zijn houtkachels?

Tegenwoordig zijn houtkachels dankzij technische ontwikkelingen veel efficiënter dan een aantal jaar geleden. Een energieverbruik van 75 – 87% is mogelijk. Een traditionele kachel met een capaciteit van 5 kW en een rendement van 2-7 kW heeft een efficiëntie hoger dan 80%.

Alle Stovax kachels gecontroleerd en voorzien van een CE-keurmerk, wat betekent dat deze aan de strenge Europese richtlijnen voldoen.

In tegenstelling tot een openhaard is een kachel hermetisch afgesloten met als voordeel dat de verbranding efficiënter is, dankzij meerdere luchtstromen in de kachel zijn die zorgen dat alle deeltjes worden verbrand en niet door de schoorsteen naar buiten gaan. Tevens zal de kachel geen warmte trekken van andere warmtebronnen als het niet brand. Voor meer informatie over de werking van Cleanburn of hoe een houtkachel werkt.

Om 7 kW warmte uit een open haard te krijgen is ongeveer 10.58kg hout nodig, een efficiëntie van 15%. Om 7kW uit een Stockton 7 te krijgen is slechts 2.03 kg nodig. Dit betekent een gewichtsverschil van 80% en met een reductie in emissies. Het verminderen van houtgebruik heeft niet alleen een voordeel op de kosten, maar ook voor transport, bijvullen en opslagruimte.

Europe heeft ECOdesign richtlijnen geïntroduceerd met specifieke vereisten voor verwarmingsapparaten. Deze moeten niet alleen zeer efficiënt zijn, ze moeten ook een minimale emissie uitstoot hebben. Op onze ECOdesign pagina’s staat heel veel informatie. Het grote voordeel is dat deze kachels en haarden veel minder hout verbruiken dus u zit er langer warm bij.

Klik hier een dealer.

Verdere Informatie