Houtkachels of Multifuel kachels?

Het verschil tussen de houtbrandende en multifuel kachels

Als u erover denkt om een nieuwe kachel aan te schaffen, dan is het nuttig om een goed begrip te hebben over de verschillen tussen de verbranding van hout en multifuel toestellen.

Tijdens uw zoektocht zult u merken dat veel vaste brandstof kachels (Stovax modellen inbegrepen) of zijn ontworpen als speciale houtkachels of als de multifuel kachels; hoewel er een zekere mate van cross-over tussen de twee categorieën is, is het nuttig om u bewust te zijn van het onderscheid tussen beiden voordat u beslissen welke het beste bij uw behoeften past.

Houtkachels

Huntingdon 40 burning wood

Huntingdon 40 houtkachel

Een houtkachel wordt meestal gebouwd zonder een vast rooster, maar met een vlakke basis: als het hout brandt dan zal de as worden verzameld en zodra het vuur meer brandstof nodig heeft, kunnen verse houtblokken er bovenop worden geplaatst. Het effect is enorm positief voor de verbranding van hout, omdat de houtblokken efficiënter en gelijkmatiger verbranden als deze op een bed van as liggen, waardoor u maximale efficiëntie en warmteafgifte uit uw houtkachel krijgt.

In combinatie met de Cleanburn technologie – waarvan de meeste Stovax kachels profiteren, is het effect nog versterkt. De introductie van lucht in de verbrandingskamer van de kachel voor het verbranden van gassen en koolwaterstof deeltjes zorgt ervoor dat uw brandstof zo effectief als mogelijk wordt gebruikt wat betekend dat u meer waarde voor uw geld krijgt en natuurlijk ook prachtige vlammen om te bewonderen.

Het is het ook waard om de milieuvoordelen van een hout brander te overwegen. Het wordt beschouwd als een koolstof neutrale vorm van energie omdat tijdens een het groeiproces van een boom ongeveer dezelfde hoeveelheid kooldioxide wordt geabsorbeerd die ruwweg wordt uitgestoten wanneer hout wordt verbrand in een kachel. Het is dus een leverancier van ‘groene’ warmte. U kunt ook in een positie verblijven waarin u uw eigen houtvoorraad zou kunnen behouden, waardoor het genereren van brandstof welke exclusief beschikbaar is wanneer u het nodig heeft vrijwel gratis is, hoewel u in gedachten moet houden dat houtblokken voldoende droog moeten zijn om ze te kunnen verbranden.

Multifuel Kachels

Huntingdon 30 multi-fuel stove

Huntingdon 30 multifuel kachel

Multifuel kachels zijn apparaten die een verscheidenheid aan andere materialen dan hout kunnen verbranden. Afgezien van houtblokken, kan een multifuel kachel ook rookloze brandstoffen, antraciet en veen/turf briketten verbranden. Het ontwerp van deze kachels is geoptimaliseerd om een groter aantal soorten brandstof te aanvaarden en deze zo efficiënt mogelijk te verbranden. Multifuel toestellen hebben een verhoogd rooster met bewegende pijpen of een centraal schudrooster en aslade. Beide opties maken de brandende brandstof as vrij om effectieve verbranding te handhaven. As wordt vervolgens opgenomen in een aslade onder het rooster om veilige verwijdering mogelijk te maken.

Stovax multifuel kachels bevatten de functie ‘AMS’ (Ash Management Solution) om het verwijderen van overtollige as op een snellere en schonere manier via een externe aslade vergemakkelijken. Ze bevatten ook een primaire luchtingang welke de lucht van onder het rooster introduceert. Beide functies vergemakkelijken een efficiënte verbranding in multifuel kachels.

De warmteafgifte van een multifuel apparaat is vergelijkbaar, zo niet identiek aan die van een houtbrandende kachel – en beide zijn zeer efficiënt. Velen hebben ook de Airwash en Cleanburn opties als standaard en, zoals met een houtkachel, de introductie van innovatieve functies en technologieën heeft ertoe geleid dat het bedienen van een apparaat gemakkelijker en meer kost-effectief is, zodat u meer plezier kunt verkrijgen aan de vele voordelen en de sfeer welke in overvloed wordt afgegeven.

Dus, u kunt uzelf afvragen: waarom zou ik kiezen voor een multifuel over een hout brandende kachel? Het belangrijkste voordeel is dat van gemak: met een multifuel kachel kunt u een reeks van goedgekeurde brandstoffen branden, en kunt u kiezen uit een groter aantal dealers en waardoor u dan de dichtstbijzijnde kunt selecteren. Dit zal niet alleen helpen met het verlagen van het bedrag welke u zult moeten besteden aan brandstof, maar ook zal het tijd en geld verminderen in de kosten welke worden verkregen om de brandstof naar uw huis te vervoeren.

Welke keuze u ook maakt, het is echter de moeite waard om er rekening mee te houden dat sommige toegewijde houtkachels en multifuel kachels kunnen worden uitgerust met een kit om de verbranding van alle soorten vaste brandstof mogelijk te maken, waarmee u het beste van beide werelden kunt verkrijgen in de zin van brandstof beschikbaarheid. Deze zijn duidelijk omschreven in onze brochures en onze online produktpagina’s. Het is ook de moeite waard om rekening te houden met de visuele verschillen tussen de multifuel en houtkachels; voor meer informatie neem dan gelieve contact op met uw lokale ervaren dealer voor het beste advies en begeleiding.

Our range of wood burning & multi-fuel stoves