Hoe een houtkachel aanmaken

hieronder de stappen en functies om uw houtkachel aan te steken voor een optimale verbranding. Uitleg over hoe het hout in uw kachel te leggen voor een perfect vuur. U kunt advies vragen bij een lokale dealer.

Een stap-voor-stap handleiding voor het aanmaken van  een houtkachel.

Let op: deze instructies zijn niet hetzelfde bij alle modellen. Raadpleeg de gebruiksinstructies voor uw apparaat. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met een lokale Stovax dealer.

1.) Voorbereidingen

Zet de Airwash en de primaire luchttoevoer volledig open zodat het vuur voldoende zuurstof krijgt om vlam te vatten. Er is een indicator die aangeeft welke kant de regelaar op moet voor het openen of sluiten. Dit staat in gebruiksaanwijzingen en die kunnen worden gedownload op de technische pagina op de website. Veel apparaten hebben ook een secundaire luchttoevoer voor een schonere verbranding en betere warmteafgifte deze is vaak ingesteld op de fabrieksinstelling. Gebruik alleen gedroogd hout van een goede kwaliteit voor het beste resultaat.

2.) Open de deur en prepareer het houtbed

Verspreid het as op de stookbodem, leg er twee wat grotere aanmaakhoutjes en daarna twee kleinere er diagonaal bovenop. Hierop weer diagonaal twee aanmaakhoutjes zodat er een torentje van houtblokken ontstaat. Doe een aanmaakblokje in het midden en een aanmaakblokje op de bovenkant. Voor een goed vuur is het belangrijk om de uitvoer snel op te warmen, het aanmaakblokje op de bovenkant zorgt hiervoor.

3.) Steek het bovenste aanmaakblokje aan

4.) Zet de deur een klein beetje op een kier

Houdt de deur op een kier als het bovenste aanmaakblokje is aangestoken. Als de aanmaakhoutjes goed branden kan de deur worden gesloten. Als het vuur goed brand kunnen de luchttoevoeren op de normale stand gezet worden. Zorg ervoor dat de luchttoevoeren goed vrijblijven en dat het hout niet hoger komt dan de blokkenvanger. Het is belangrijk dat de luchtcirculatie goed blijft en dat er geen hout tegen het raam aan valt.

5.) Voeg grotere houtblokken toe

Als de aanmaakhoutjes eenmaal goed branden kunnen wat grotere houtblokken worden toegevoegd om een goed vuur te creëren. Gebruik in de opbouwfase nog geen hele grote houtblokken, zodat het geleidelijk gaat. Te snel grote houtblokken toevoegen zouden het vuur kunnen smoren. Voor de veiligheid en een optimale efficiëntie redenen moeten houtblokken niet boven de blokkenvanger komen en ook niet de luchttoevoer blokkeren.

6.) Sluit de deur

Als de houtkachel voor de eerste keer of na de zomer weer aansteekt kan het een beetje onaangenaam ruiken. Bij nieuwe houtkachels moeten de eerste paar dagen keer gestookt worden op een lage temperatuur om de lijm en het verf te kunnen laten harden. Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte. Ten slotte is het normaal dat het koord bij normaal gebruik kan verkleuren.