Hoe werkt een houtkachel?

Hoe werkt een houtkachel?

Een houtkachel is een goede investering voor uw huis; als het gebruikt wordt om een oudere stijl open haard te vervangen heeft het potentieel om de ecologische voetafdrukvan uw woning te verminderen met ten minste 14% en is bij verre het meeste klimaatneutrale en hernieuwbare energie. Het maken van de beslissing om uw bestaande inefficiënte apparatuur vervangen of om een kachel vanaf nul te installeren in uw leefruimte kan ontmoedigend voelen, maar er zijn tal van opties om uit te kiezen. Deze pagina biedt u een uitleg over de functies die u wenst te overwegen bij het kiezen van de juiste houtkachel voor uw huis.

Houtkachels zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en maten. Op de individuele productpagina’s staat meer precieze informatie per kachel.  Over het algemeen zijn de meeste van onze kachels voorzien van Airwash systeem, een Cleanburn systeem met een tweede luchtstroom of een externe buitenlucht optie. De nieuwste modellen voldoen aan de ECOdesign 2022 richtlijnen van de Europese Unie.

Hoe kiest u de juiste kachel?

Stockton 5 wood burning stove

Stockton 5 houtkachel

Als eerste zult u (eventueel met behulp van een deskundige installateur) de capaciteit moeten bepalen voor de ruimte. Om een idee te krijgen geldt voor elke 14 m2 van de ruimte er ongeveer 1kW capaciteit nodig is om een kamertemperatuur van 21 graden te halen. Dit is slechts een indicatie want het houdt geen rekening met de leeftijd van het huis, de isolatie, het aantal kamers dat het moet verwarmen of als uw woning een open plan is.

Voor de aankoop van een kachel neem het volgende in overweging:
• Welke stijl kachel past in het interieur
• Wat is de beste warmteafgifte voor de ruimte
• Wat wilt u stoken: hout of multifuel
• Waarom is efficiëntie belangrijk?
Een Stovax dealer kan u helpen met het beantwoorden en uitleggen van deze vragen. Wij hebben een netwerk door heel Nederland en België, u kunt een dealer zoeken op de speciale zoek een dealer pagina. Behalve deskundig advies hebben de dealers ook een showroom met een aantal van onze kachels vaak brandend opgesteld. Tevens kunnen dealers u helpen met de installatie, het toekomstige onderhoud en vervangende onderdelen.

Kachel voor hout of multifuel

Voor het stoken van hout zijn er houtkachels met een vlakke stookbodem. De houtblokken liggen op een laag as, voor een efficiënte verbranding zodat de zuurstof van boven stroomt. De vlakke stookbodem betekent dat het as (afhankelijk van hoe vaak u stookt) eruit moet worden geschept.

De multifuel kachel heeft een schudrooster met aslade, as en sintels van de brandstoffen vallen door het rooster in de aslade. De luchtstroom komen van onder het branderbed en dit zorgt voor een efficiënte verbranding. Meer informatie over hout en multifuel kachels.

Zuurstof

Primary Air

Vuur heeft zuurstof nodig voor een goede verbranding, meestal wordt de zuurstof uit de kamer getrokken. Om het vuur in het begin goed aan te wakkeren heeft het veel zuurstof nodig en als het eenmaal goed brand kan de toevoer geregeld worden zodat het vuur wat langzamer gaat branden zodat het efficiënter is met een hogere warmteafgifte. Het regelen van deze primaire luchttoevoer is een essentieel verschil met open haarden en waarom moderne houtkachels en haarden efficiënter en schoner branden.

Airwash Systeem

Het Airwash systeem is een ventilatieopening om koele lucht uit de kamer te trekken. De verwarmde lucht stroomt langs de binnenkant van het glas en houdt het schoon. Zo blijft het glas voor een langere periode schoon, zodat goed van de dansende vlammen kan worden genoten. De Airwash is een goede manier voor het regulieren van een houtkachel maar in iets minder mate voor multifuel kachels.

 

De stralingswarmte

Bij een Stovax houtkachel, voorzien van een convectie-systeem, wordt koele lucht uit de kamer getrokken en verwarmd als de lucht opstijgt in de kachel en gaat daarna terug de kamer in. De hete lucht die opstijgt zorgt ervoor dat de kachel weer koele lucht aantrekt. Deze constante luchtstroom zorgt voor een efficiënte verwarming.

Er zijn Stovax kachels met de optie van een ventilator om het straling proces te stimuleren zodat de kamer sneller opwarmt.

 

Cleanburn systeem

De meeste Stovax houtkachels zijn voorzien van een drievoudig luchtsysteem voor een schone en efficiënte verbranding met controle over het vlammen:

Cleanburn

  1. Bij Airwash wordt lucht naar beneden getrokken langs de binnenkant van het glas om het schoon en helder te houden. Het is de primaire verbrandingslucht bij het verbranden van hout.
  2. Zuurstof is essentieel als primaire luchttoevoer bij het aansteken van het vuur maar als het eenmaal goed brandt is deze minder belangrijk.
  3. De Cleanburn is een secundaire luchttoevoer die wordt verwarmd als het door het vuur gaat. Dit is de tweede verbranding zodat alle nog niet verbrande deeltjes en gassen alsnog worden verbrand. Dit zorgt voor een schonere en efficiëntere verbranding.

Externe buitenluchttoevoer

Houtkachels met een capaciteit van 5 kW en hoger hebben ook extra zuurstof nodig. Er is bij deze kachels dan een optie om een externe buitenluchttoevoer te installeren zodat zuurstof van buiten kan worden aangetrokken in plaats van uit de kamer. De vraag naar die extra zuurstof kan voor tocht in huis zorgen.

ECOdesign label

Veel Stovax kachels en haarden zijn gemaakt met de schone verbrandingstechnologie en zijn geschikt voor rookvrije woonwijken. Voor onze nieuwste hout en multifuel kachels hebben we de lat hoger gelegd voor een zuinige en schonere verbranding. Daarom voldoen onze huidige reeks kachels aan de ECOdesign regels; enkele zijn zelfs beter dan de richtlijnen.

De ECOdesign richtlijn wordt officieel ingevoerd in 2022 en is gericht ter verbetering van de luchtkwaliteit en voor een zuiniger energieverbruik. De Nederlandse overheid wil de regels vanaf januari 2020 in laten gaan en in België zijn momenteel de regels veel strenger dan de ECOdesign normen. Voor meer informatie zie onze ECOdesign pagina.