Hoe een houtkachel werkt

Hoe een houtkachel werkt

Een houtkachel is een goede investering voor uw huis; als het gebruikt wordt om een oudere stijl open haard te vervangen heeft het potentieel om de ecologische voetafdrukvan uw woning te verminderen met ten minste 14% en is bij verre het meeste klimaatneutrale en hernieuwbare energie. Het maken van de beslissing om uw bestaande inefficiënte apparatuur vervangen of om een kachel vanaf nul te installeren in uw leefruimte kan ontmoedigend voelen, maar er zijn tal van opties om uit te kiezen. Deze pagina biedt u een uitleg over de functies die u wenst te overwegen bij het kiezen van de juiste houtkachel voor uw huis.

Vandaag, houtkachels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en maten. De exacte indeling voor elke Stovax kachel wordt gegeven op individuele productpagina’s, maar in de meeste gevallen, zullen sommige of alle van de volgende functies worden opgenomen: een Airwash systeem voor het raam; een Cleanburn systeem met secundaire lucht en een externe lucht faciliteit.

Hoe u de juiste kachel kunt kiezen

Stockton 5 wood burning stove

Stockton 5 houtkachel


Een van de eerste stappen (zodra uw huis is beoordeeld door een professionele installateur) is om te beslissen welke grootte van de kachel goed is. Als een maatregel, stellen wij voor dat voor elke 14 kubieke meter van de ruimte, u 1kW (ongeveer) van warmteafgifte nodig heeft om een kamertemperatuur van 21 graden te bereiken. Toch zal dit cijfer slechts een indicatie geven en het zal geen rekening houden met een aantal andere belangrijke factoren, zoals de leeftijd van uw huis en hoe goed deze geïsoleerd is; Hoeveel kamers zijn er om te verwarmen of misschien is uw woning open plan.

Hieronder zijn beknopte belangrijke punten om te overwegen voordat u de juiste kachel voor uw huis kunt kiezen:

• Stijl/ esthetiek die u wenst
• Is de warmte-afgifte geschikt voor de kamer / ruimte die u wilt verwarmen
• Brandstof – enkel voor houtbranden of multi-brandstof
• Zijn Cleanburn, Airwash en efficiëntie belangrijke factoren voor u?

Al deze aspecten moeten zorgvuldig worden overwogen voordat u een investering doet, maar een Stovax dealer is in staat om u door de opties te begeleiden en zal ervoor zorgen dat u een kachel kiest die niet alleen een gastvrije en opwarmende functie in uw huis creërt, maar welke ook een ware aanwinst voor uw verwarmingssysteem zal zijn. Stovax heeft een landelijk netwerk van dealers, vele met live brandende kachels in hun showrooms, zodat u een echte indruk van het uiteindelijke effect kan verkrijgen. Een Stovax dealer zal ook in staat zijn om vertrouwde lokale installateurs aan te bevelen voor een professionele installatie, zodat u kunt ontspannen en genieten van de vele voordelen die behoren tot het bezitten van een houtkachel.

Het verschil tussen houtkachels en multifuel kachels

Hout verbrand het beste op een bed van as met zijn verbrandingslucht welke van boven af komt, dus de houtbrandende versies van kachels hebben een plat brandstof bed en geen aslade.
Multifuel kachels hebben meestal een schudrooster voor een effectieve verbranding van vaste minerale brandstoffen, maar bevatten ook de Airwash functie, zodat ze ook effectief hout kunnen verbranden.

Het schudrooster zorgt ervoor dat de as en sintels van rookloze brandstoffen, antraciet of veen/turf briketten worden doorgezeefd in een aslade, waardoor de primaire luchtstroom door het brandstof bed wordt behouden en waardoor de optimale omstandigheden voor een effectieve verbranding van die bepaalde brandstoffen worden gecreërd.

Afhankelijk van het model, kan een Stovax multi-brandstof kachel ofwel een intern of extern gecontroleerd systeem voor het doorzeven van het rooster hebben.

Nadere informatie over het verschil tussen houtkachels en multifuel kachels.

Primaire lucht

Primary Air

Dit is de lucht die wordt ingetrokken in de kachel, typisch op een laag niveau om de verbranding van de brandstof te behouden tijdens de verbranding. Meestal komt de primaire lucht binnen via een controle op de voorzijde van de kachel. De controle kan worden aangepast om de hoeveelheid lucht die wordt ingetrokken in de verbrandingskamer te regelen, waardoor er de mogelijkheid is om de intensiteit van de vlammen te bepalen. Waardoor op zijn beurt de warmteafgifte te kan worden gewijzigd.

De primaire lucht is de beste manier van het regelen van de verbranding van een kachel met vaste minerale brandstoffen en kan ook worden gebruikt om een houtvuur op te starten. Echter, wordt de primaire lucht doorgaans niet gebruikt bij een haardvuur zodra de houtblokken goed branden.

Stovax Airwash Systeem

Airwash is een specifiek ontworpen functie met speciaal daarvoor geplaatste ventilatie opening(en) welke worden gebruikt om de koele lucht uit de kamer te trekken; de lucht wordt daarna verwarmd en geleid om over de binnenkant van het glas te worden ‘gewassen’. Deze functie helpt om het glas voor een langere periode schoon te houden, zodat u ten volste van de gloed en vlammen kunt genieten.

Airwash lucht is de beste manier voor het regelen van een houtbrandende kachel en kan in een kleine hoeveelheid worden gebruikt in de kachels welke vaste minerale brandstoffen verbranden om zo het glas schoon te houden.

Convectie Lucht

Wanneer een Stovax houtkachel is voorzien van een convectie systeem, wordt koele lucht vanuit de kamer in de convectie kamer getrokken en vervolgens verwarmd als de lucht opstijgt in de kachel voordat deze naar de kamer uitstroomt. De hete lucht welke opstijgt trekt meer koele lucht aan in de kachel, waardoor een constante stroom wordt opgezet en waardoor toegevoegde warmte efficiëntie wordt onderhouden.

Sommige Stovax kachels hebben ook de optie van een elektrisch aangedreven ventilator om zo het convectie proces te stimuleren en te zorgen voor een snellere opwarmtijd binnen uw kamer.

Stovax Cleanburn Systeem

De meeste Stovax houtkachels bevatten drievoudige luchtsystemen om een schonere verbranding te geven, en een grotere thermische efficiëntie en controle over het vlammen beeld te geven als volgt:

Cleanburn

  1. Airwash lucht wordt naar beneden getrokken over de binnenkant van het venster om het glas schoon en helder te houden. Het wordt ook gebruikt als primaire verbrandingslucht bij het verbranden van hout.
  2. Primaire lucht voor gebruik met vaste brandstof, wordt ook gebruikt om hout kachels op te starten, maar normaal gesproken word deze functie niet gebruikt zodra een houtvuur brandt.
  3. Cleanburn secundaire lucht wordt voorverwarmd als het door een warmtewisselbare kamer binnen de vuurkamer passeert. Vervolgens wordt deze lucht in de rookstroming getrokken, waar het de onverbrande koolwaterstoffen gebruikt voor een schonere verbranding en grotere thermische efficiëntie.

Introductie van voorverwarmde secundaire lucht in de verbrandingskamer op het juiste punt bevordert efficiënte verbranding van elke van de onverbrande koolwaterstoffen welke in de rook kunnen zitten. Dit ‘Cleanburn’ proces kan de verbranding efficiëntie van uw houtkachel verhogen en de kan hoeveelheid van onverbrande deeltjes welke in de schoorsteen terecht komen drastisch verminderen. Dit kan op zijn beurt uw onderhoudskosten verminderen en zal u veel geld op de brandstof besparen. Het geeft ook een verbeterd vlammen beeld.

Externe Lucht

Alle houtkachels met een verwarmingvermogen boven de 5 kW vereisen een extra stroom van verbrandingslucht in de ruimten waarin ze zijn geïnstalleerd. Een externe Lucht faciliteit maakt het mogelijk om deze lucht rechtstreeks van buiten het gebouw in te trekken in plaats van via een ventilatie-opening in de kamer, zodat het niet langer tocht creërt voegt daardoor toe aan de algemene verwarmen efficientie.