Hoe u goed droog brandhout kunt herkennen

Hoe u goed droog brandhout kunt herkennen

Huiseigenaren die het branden van hout overwegen omdat dit beter is voor het milieu aangezien de hoeveelheid kooldioxide die in de atmosfeer wordt afgegeven ongeveer hetzelfde is als de hoeveelheid welke geabsorbeerd wordt door de structuur tijdens de groei. Aangezien de populariteit van het branden van hout toeneemt, is het belangrijk om te begrijpen hoe u het beste uw kachel of haard kunt op de meest efficiënte en effectieve manier te benutten.


Wat is gedroogd hout?

Gedroogd hout heeft betrekking op hout welke gedurende 18-24 maanden of langer heeft gedroogd met een vochtgehalte van 20% of lager.

Waarom is droog hout belangrijk?

Voordat u gaat stoken is het belangrijk te weten wat voor type hout u gaat gebruiken. Het wordt heel sterk aanbevolen dat u alleen goed gedroogd hout gebruikt.

Nat hout, of groen hout, bevat nog veel water, in het  verbrandingsproces moet dit eerst opgewarmd worden en verdampen. Het watergehalte heeft een negatief effect op de kwaliteit van de verbranding en uiteindelijk voor de verwarming van de woning. Daarnaast leidt het tot meer emissieuitstoot en luchtvervuiling. Bovendien is deze uitstoot van teer en roet slecht is voor uw rookkanaal met extra onderhoud.

Droog hout zorgt voor een optimale efficiëntie verbranding uit uw hout met minimale uitstoot. Dit is niet alleen goed is voor de luchtkwaliteit, het is ook goedkoper in onderhoud terwijl u de maximale verwarming krijgt uit een blok hout.

Ten slotte is het is ook belangrijk om bij aankoop van hout ervoor te zorgen dat het afkomstig is van goed beheerde, lokale plantages. Het is goed voor de biodiversiteit, zorgt voor banen in de lokale bosbouw en door het vervangen van gekapte bomen kan worden voldaan aan de toekomstige vraag naar hout. Dit maakt hout een duurzame hernieuwbare energiebron. Gebruik van lokaal hout is goed voor de lokale economie en natuur, bovendien hoeft hout dan minder ver te reizen.

Hoe is goed brandhout te herkennen

Zoals hierboven besproken is goed en droog hout essentieel voor een optimale verbranding en om de beste resultaten uit uit haard of kachel te bereiken.

Brandhout dient ongeveer 24 maanden te drogen vóór gebruik.

Splijten en in kleinere blokken te hakken van grote houtblokken versneld het droogproces. Door de bovenkant af te dekken is het beschermt tegen regen en met de zijkanten open zorgt de luchtstroom voor een goed droogproces. Als hout tegen een gebouw wordt opgestapeld kan dit het drogen vertragen en de luchtstromen belemmeren en dit houdt het vocht vast wat kan zorgen voor rot of andere pesten.

Lees in de instructies van uw kachel voor de maat houtblokken die u kunt gebruiken. Hieronder een aantal kenmerken van gedroogd hout:

  • Droog hout heeft aan de uiteinden een donkere kleur en deze zijn soms gebarsten
  • Droog hout is lichter in gewicht dan nat hout
  • Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat
  • De barst van droog hout is gemakkelijk te pellen
  • Nat hout is vaak nog groen van kleur
  • Vochtgehalte droog hout is 20% of minder

Om zeker te zijn adviseren wij om een vochtmeter te gebruiken, dit kan een doorslag geven in het vaststellen dat hout echt droog genoeg is.

Er zijn veel verschillende houtsoorten met verbrandseigenschappen. Bijvoorbeeld, zachthout zoals pijnbomen hebben een korte en intense verbranding, hardhout daarentegen, zoals eik, as en beuk, is langzamere verbranding (goed voor de koudere avonden). Zacht hout is goed om een vuur op termperatuut te krijgen terwijl hard hout beter gebruikt kan worden als het vuur op termperatuur is.

Verbrandt nooit afvalhout, hout wat is geverfd, geïmpregneerd of op een andere manier is behandeld, plaatproducten of hout van pallets. De chemische stoffen die gebruikt zijn komen vrij in de verbranding die leidt tot luchtvervuiling en is slecht voor de gezondheid voor u en uw naasten, Dit kan er zelfs toe leiden dat u moet gebruiken orthopedische schoenen!

Gebruik een goede lokale houtleverancier om duurzame bosbouw in uw omgeving te ondersteunen, de economie en voor een hernieuwbare energiebron in uw huis.

Voor meer advies en informatie kunt u contact opnemen met een lokale Stovax dealer.