Gietijzeren kachels

Voordelen van een gietijzeren kachel

Gietijzer is al vele jaren een zeer populaire keuze voor kachel omdat het de warmte lang vasthoud en uitstraalt voor een aangename verwarming.

 

Het Verenigd Koninkrijk heeft een lange geschiedenis met gietijzer. Het speelde een hoofdrol in de industriële revolutie door de overvloed van steenkool en ijzererts. Gietijzer werd snel gebruikt voor diverse soorten producten.

In de Victoriaanse tijd werd gietijzer onder andere gebruikt voor hekwerken, wielen voor rijtuigen, accessoires voor bij open haarden, fornuizen, potten en pannen.

In Europa daarentegen werd gietijzer al gebruikt voor houtkachels als verwarming. Dankzij een de bosrijke gebieden was er nooit gebrek aan brandhout om de koude lange winters door te komen. Het Verenigd Koninkrijk nam deze stooktrend graag over en al snel werden de open haarden in veel huizen vervangen door houtkachels. Het goedkope gietijzer was in overvloed aanwezig en werd gebruikt voor de productie van houtkachels.

Tegenwoordig is gietijzer nog steeds erg populair, ondanks de opkomst staal en andere materialen. Veel kachels worden gemaakt met een combinatie van gietijzer met staal, het voordeel van de kwaliteiten van het goedkopere staal met de goede warmte-geleiding van gietijzer.

Gietijzer heeft daarnaast het enorme voordeel dat het een gemakkelijk te gebruiken materiaal is. Het kan worden gegoten in allerlei ontwerpen, daarmee komen ingewikkelde en elegante details tot leven. De Sheraton is een goed voorbeeld daarvoor met een zeer verfijnd maaswerk voor de deur, deze is verkrijgbaar in gas of elektrisch.

Using cast iron became popular in Britain

Verkrijgbare gietijzeren kachels

Stovax heeft een aantal houtkachels die zijn gemaakt met gietijzer, sommige van deze modellen zijn ook beschikbaar voor gas en elektriciteit:

Huntingdon

Huntingdon Cast Iron Stoves

De Huntingdon heeft een keuze uit een aantal maten, in zwart of ivoor en past in allerlei soorten interieurs van een blokhut tot een modern herenhuis, deze populaire gaskachel is verkrijgbaar met twee deur soorten, een volglas of een gotische deur voor een Victoriaanse stijl. De Huntingdon is verkrijgbaar als elektrische kachel.

Bekijk de Huntingdon.

Stockton

Voor een traditionele kachels is de Stockton ons stokpaardje en een aantal modellen voldoen al aan de ECOdesign richtlijnen. De stockton is een populaire kachel die ook verkrijgbaar is voor gas en elektriciteit.

Bekijk de stockton.

Sheraton

Nieuw in ons assortiment is de elegante Sheraton met een verfijnde gietijzeren deur en een groot raam. Het heeft alle kenmerken van de klassieke Engelse stijl. Achter de nostalgie gaat echter een innovatieve verbrandingssysteem schuil. Het brandt daardoor zeer efficiënt en schoon, zodat minder hout nodig is voor dezelfde warmte en met minder emissies. De Sheraton voldoet aan de ECOdesign regels.

Bekijk de Sheraton

Zoek een lokale Stovax dealer

Gebruik de Zoek een dealer pagina, deze lokale dealer kan u advies geven over gietijzeren houtkachels en deskundig installatie advies geven voor uw woning. Alle dealers in ons netwerk hebben een showroom waar een aantal van onze kachels of haarden soms brandend staan opgesteld. Aankopen binnen ons dealer netwerk profiteren van de uitgebreide garantie.