Voordelen van hout

Voordelen van hout

Efficiënt en schoon stoken met een moderne houtkachel is financieel voordelig, vereist minder onderhoud en het is beter voor het milieu.

Is hout een duurzame warmtebron?

Hout is een hernieuwbare duurzame energiebron zolang het afkomstig is van lokale en gecultiveerde plantages. Het transport moet minimaal zijn en een duurzame plantage zorgt voor het continue aanplanten van nieuwe bomen. Lokaal hout hoeft niet ver te reizen en daarom het voordeel van een lage koolstof-voetafdruk en voordelen voor de lokale economie en de aanwezigheid van bomen zijn goed voor het milieu.

Bomen nemen tijdens de groei CO2 open en geven dit weer af bij de verbranding. Het is echter van belang dat zo schoon en efficiënt mogelijk wordt gestookt. Zodat de luchtvervuiling minimaal is en de verwarming maximaal. Om schoon te stoken is het erg belangrijk dat het hout goed is gedroogd. Wij raden aan dat hout minimaal 2 jaar heeft gelegen en het vochtgehalte minder is dan 20%, dit kan gecontroleerd worden met een vochtigheidsmeter. Stoken met nat hout zorgt voor teer in het rookkanaal, voor meer emissies die bijdragen tot luchtvervuiling en de verwarming is minder efficiënt. Dus hogere kosten voor extra hout nodig, onderhoud aan het rookkanaal en meer vervuilende rook.

Het type hout. Hardhout heeft twee keer meer ‘calorieën’ omdat het langzamer groeit dan zachthout brandt het ook langzamer met langere verwarming. Stook alleen onbewerkt, ongeverfd hout omdat er geen chemische stoffen vrijkomen bij de verbranding.

Het type kachel. Moderne kachels en haarden zijn geproduceerd met de nieuwste technische innovaties voor een efficiënte en schone verbranding. De allernieuwste kachels voldoen aan de ECOdesign richtlijnen voor 2022. Maar veel moderne kachels zijn CE-gecertificeerd, wat betekent dat ze onafhankelijk zijn getest volgens strenge Europese normen voor zowel verwarming efficiëntie en emissies.

Het type vlammen. Vlammen die groot zijn, dansend en semi-doorzichtig is een teken toont alle gassen en deeltjes goed worden verbrand. Dit in tegenstelling tot donkere, ondoorzichtige vlammen bij een inefficiënte verbranding. Voor meer informatie zie de link Cleanburn en Airwash of ga dan naar hoe werkt een houtkachel.

Moderne houtkachels en haarden stoken schoner en efficiënter dan oudere kachels; en nog veel schoner en efficiënter dan open haarden, daarnaast is het vlammenspel spectaculair en u bespaard op hout!