Schoorstenen en rookkanalen voor gas

Schoorstenen en rookkanalen voor gas

Hieronder een heel algemeen en beknopt overzicht van schoorstenen en rookafvoersystemen voor gaskachels en haarden. Voor meer informatie raden aan een dealer te adviseren.

Tegenwoordig is een traditionele schoorsteen niet per se vereist voor de installatie van een gaskachel met open verbranding. Veel gasinstallaties kunnen worden voorzien van een rookkanaal en modellen voor gesloten verbranding zijn er rookkanaalsystemen met een dubbele wand.

Rookkanaal voor open verbranding

De rookkanalen voor open verbranding zijn gemakkelijk herkenbaar door de traditionele stenen of bakstenen schoorsteen.

 

Bakstenen schoorsteen

Chimney Image

De schoorsteen is zichtbaar op het dak met een traditionele schoorsteen of gas-eindstuk. Dit type schoorsteen werkt met een natuurlijke circulatie die de warme lucht door de schoorsteen afvoert.

RVS rookkanalen

Chimney Image

Als er een metalen kap op uw dak zit, sommige zijn volledig van metaal en anderen hebben een korte rechthoekige kap (maar zonder schoorsteen). Deze rookkanalen circuleren de warme lucht en werken hetzelfde als een traditionele schoorsteen.

Gegoten rookkanaal

Chimney Image

Veel moderne woningen zijn gebouwd met dergelijke rookkanalen. U kunt deze gemakkelijk identificeren door ofwel een metalen rookkanaal kap of met een verhoogde rand op uw dak. De natuurlijke circulatie van verwarmde lucht verdrijft de verbrandingsprodukten.

Deze rookkanalen kunnen erg ondiep zijn zodat alleen kleinere kachels erop aangesloten kunnen worden.

Rookkanaal voor gesloten verbranding

Chimney Image

Voor gaskachels of haarden voor gesloten verbranding zijn er dubbelzijdige rookkanalen. Het is belangrijk dat de verbranding en afvoer volledig is afgesloten zodat er geen tocht is die de verbranding ‘verstoord’.  De luchttoevoer komt via een kanaal van buiten en de binnenbuis zorgt voor de afvoer naar buiten. Deze afvoeren kunnen horizontaal of verticaal. Raadpleeg een lokale Gazco dealer voor deskundig advies die van toepassing op uw woning en situatie.

Geen schoorsteen nodig bij elektrische apparaten

Chimney Image

Het grote voordeel van elektrische haarden en kachels is het prachtige vlammen en verwarming mogelijk zijn zonder schoorsteen of rookkanaal! Alle elektrische kachels en haarden hebben een standaard stekker voor in een stopcontact.