Installaties op 12 mm vloerplaat

Installeren op een vloerplaat

Voordat u uw kachel installeert adviseren wij contact op te nemen met eenlokale dealer.

Het is mogelijk om een kachel of haard te plaatsen op een 1.20 cm hoge vloerplaat. Dit is indien er geen geschikte haardstede is om de kachel in te plaatsen. De vloerplaat een mooie afwerking met een praktische oplossing om te zorgen dat een veilige afstand* tot brandbare materialen wordt aangehouden. De keuze van welke vloerplaat geschikt is, is afhankelijk van de situatie en het type kachel.

Veel kachels zijn zodanig dat de grond onder de kachel niet warmer wordt dan 100°C en hiervoor uitgebreid getest. Deze kunnen eenvoudig worden geplaatst op een 1.2 cm dikke vloerplaat om een gelaagde haard te creëren, zonder de noodzaak van een haardstede.

Voor kachels waarbij de grond onder de kachel wel hoger wordt dan 100°C, of die niet zijn getest, is een vloerplaat met een dikte van minimaal 12.5 cm vereist.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met een lokale dealer. In het algemeen zijn de Stovax kachels geschikt voor installatie op een 1.20 cm vloerplaat. Voor de precieze vereisten zijn de installatie instructies te vinden op de productpagina van de kachel.

*Let erop dat de vloer geschikt en sterk genoeg is voor de vloerplaat.

Zie hieronder voor meer informatie over de verkrijgbare en types vloerplaten:

Wat is een bouwkundige haardplaat?

Constructional Hearth

Diagram met een bouwkundige haardplaat met haard.

Een bouwkundige haardplaat is normaal gesproken ingebouwd tijdens de bouw van het huis. Het is een ca. 12.5 cm dikke plaat van beton die kan worden gebruikt in combinatie met een gelaagde haard installatie. Een bouwkundige haardplaat gaat meestal de kamer in en is groter dan vereist voor een gelaagde installatie.

Indien er geen bouwkundige haardplaat in uw huis is kan deze achteraf worden ingebouwd om aan de vereisten van de installatie te voldoen.

 

Wat is een gelaagde installatie?

An illustration to show a 12mm hearth installation. Shown with a superimposed (decorative) hearth.

Diagram van een 1.20 cm vloerplaat met een gelaagde (decoratieve) plaat.

Dit is een “decoratieve” haardvloer installatie, de vloerplaat is dan een decoratief onderdeel van de haard zodat deze boven de normale vloerhoogte ligt. Het is van materialen zoals kalksteen, tegels of graniet met een dikte van minimaal 1.20 cm.

Als de ruimte onder de kachel warmer wordt dan 100°C komt moet een vloerplaat op de haardvloer worden geplaatst voor een gelaagde installatie. Als de haard onder de 100°C blijft is de haardvloer alleen voldoende. Houdt er rekening mee dat de haardvloer niet bedekt is met brandbare materialen zoals tapijten of andere vloerkleden waarmee deze worden bedekt.

Als u van plan bent om een kachel te installeren raden wij altijd aan het advies te vragen bij een lokale dealer.

 

Wie kan mijn kachel op een vloerplaat installeren?

We raden aan het deskundige advies te vragen bij een lokale dealert voor de installatie van uw kachel. Het uitgebreide netwerk van leveranciers met showroom zijn te vinden met de zoek een dealer link.

Stoves suitable for a 12mm hearth installation