Hoe steek ik een kachel met schudrooster aan

Algemene informatie hoe een kachel aan te steken. Voor meer informatie en deskundig advies kunt u contact opnemen met een lokale Stovax dealer.

Multifuel kachels zijn voor vaste brandstoffen. Een aantal Stovax kachels zijn multifuel met de mogelijkheid om vaste brandstoffen en hout te verbranden. In de gebruiksaanwijzingen staat wat u precies kunt stoken.

Er zijn verschillende manieren om uw multifuel kachel aan te steken. Deze stap-voor-stap handleiding geeft de beste manier en hoe effectief en efficiënt kan worden gestookt. De instructies hieronder zijn op basis van wat over het algemeen goed werkt. Niet alle kachel zijn echter hetzelfde dus raadpleeg de instructies voor uw model. U kunt natuurlijk uw Stovax dealer raadplegen voor informatie en advies.

1) Voorbereidingen

Zet de Airwash en Primary luchttoevoer regelaar helemaal open, zodat er voldoende zuurstof is voor het vuur. Aan de bovenkant van de kachel is een indicator die aangeeft bij welke kant het open staat of dicht. De meeste kachels hebben ook een tweede luchttoevoer voor een goede tweede verbranding zodat alle gassen en deeltjes goed verbranden. Dit resulteert in een schone, efficiënte verbranding. Meestal staat deze functie in de fabriek-instelling.

2) Maak een laag van as

Open de deur van de kachel, let de aanmaakblokjes onder wat droog aanmaakhout op het rooster met wat van de vaste brandstof. Het is belangrijk om eerst een klein vuur te krijgen. Goed droog aanmaakhout, kleine stukjes hout of takken vatten gemakkelijk vlam.

3) Steek het aanmaakblokje aan

Als het brandstapeltje gemaakt is kan het aanmaakblokje aangestoken worden. Wacht tot het vuur lekker brandt.

4) Laat de deur op een kleine kier

Als de deur op een kier open staat zal de trek van de schoorsteen zorgen voor zuurstof en zo het vuur aanwakkeren. Tevens voorkomt het zo dat er condensatie ontstaat op het glas.

5) Voeg brandstof toe

Als het vuur goed brandt kan brandstof worden toegevoegd om een goed vuur te creëren. Zorg dat de brandstof niet boven de blokkenvanger komt en dat het de secundaire luchttoevoer aan de achterkant vrij blijft. De blokkenvanger houdt het brandstof van het glas vandaan. De luchttoevoer is belangrijk voor de circulatie die belangrijk is voor de tweede verbranding, zodat alle deeltjes en gassen verbranden en niet door de schoorsteen naar buiten gaan. Kortom het is veiliger en geeft een efficiënter schoner vuur.

6) Sluit de deur en voeg meer brandstof toe als het nodig is

Voor een efficiënte verbranding met maximale warmteafgifte is het belangrijk dat de Airwash volledig wordt afgesloten. De snelheid van het vuur kan worden bepaald met de primaire regelaar. Door deze dicht te doen komt er minder zuurstof bij dit remt het vuur en verlaagd de warmte. Als het open staat komt er juist meer zuurstof bij wat de verbranding versnelt en meer warmte afgeeft. Als het vuur moeite heeft met branden kunnen kan de regelaar opengezet worden totdat het weer goed brandt. Indien het apparaat een secundaire luchttoevoer heeft moet deze volledig worden afgesloten.

De eerste keer stoken

De eerste keer dat een kachel wordt aangestoken is het belangrijk om bewust te stoken op lage temperaturen, zo kan het verf goed harden. Deze eerste dagen kan de kachel een beetje onaangenaam ruiken. Zorg voor voldoende ventilatie om de opbouw van rook te voorkomen. Bij normaal gebruik is zal het koord van de deur verkleuren.