Tips voor onderhoud haard en kachel

Tips voor onderhoud haard en kachel

Regelmatig onderhoud is essentiel en werkt preventief om een veilige en efficiënte werking te garanderen. Dit is een vereiste voor Stovax verlengde garantie.

Wij raden een jaarlijkse beurt aan voordat het stookseizoen begint. Bij intensief gebruik moet dit vaker gebeuren gedurende het stookseizoen. Het apparaat moet goed zijn afgekoeld voordat u enig onderhoud doet om het risico van brandwonden te voorkomen.

Hieronder staan een aantal tips voor de zorg en het onderhoud van houtkachels en haarden:

Verwijder as en roet

Het is belangrijk dat regelmatig het achtergebleven as, roet en vuil uit het apparaat wordt verwijderd. Voor een vlakke stookbodem kan dat eruit geschept worden en bij een multifuel kan de as verwijderd worden met de aslade onder het schudrooster.

Check your appliance regularly

Controleer uw apparaat regelmatig

Controleer onderdelen

Het is raadzaam of de binnenkamer van uw kachel te controleren op beschadiging van de vuurvaste stenen. Daarnaast is het belangrijk dat de deur en het raam goed afsluit zodat de verbranding optimaal blijft zonder extra zuurstof. Hiervoor moet het glas met het koord en het koord voor de deurafsluiting in goede staat zijn. Beschadigde onderdelen moeten vervangen worden voordat het apparaat weer wordt gebruikt. Bij de lokale dealer kunt u advies krijgen en de juiste onderdelen voor uw apparaat bestellen. Het is hierbij belangrijk dat u de dealer het serie nummer geeft zodat het correcte type en model kan worden opgezocht. Raadpleeg de gids hoe u het serienummer van uw toestel kunt vinden.

Controleer het rookkanaal & keerschot

Opbouw van roet en vuil boven het keerschot en in het rookkanaal kunnen erg gevaarlijk zijn. Het keerschot zit in de bovenkant van de haard. Raadpleeg de gebruiksaanwijzingen en met de hulp van een zaklamp kan het worden verwijderd en worden geïnspecteerd. Volg de onderstaande aanbevelingen:

a. Veeg de schoorsteen regelmatig

De beste tijd om uw schoorsteen te laten vegen is aan het begin van het stookseizoen. In Nederland en België is dit normaal gesproken het begin van de herfst.

Voor een veilig en efficiënt gebruik van het apparaat moet de schoorsteen of het rookkanaal regelmatig door een ervaren schoorsteenveger worden geveegd. Bij normaal gebruik is dat één keer per jaar en bij continu gebruik vaker. Als alleen hout wordt verbrand is vaker vegen aanbevolen.

Bij het vegen moet de schoorsteen en alle aansluitende rookkanalen worden schoongemaakt.  Het is raadzaam om ervoor te zorgen dat voldoende toegang is voor de schoorsteenveger om overal goed bij te komen. Indien de schoorsteen voor de installatie als open haard werd gebruikt, moet deze binnen een maand een tweede keer worden geveegd na de installatie. Wij adviseren alleen erkende schoorsteenvegers en installateurs te gebruiken.

b. Verwijder de keerschotten

Gebruik uw kachel niet als de keerschot(ten) zijn beschadigd en absoluut niet zonder de schotten. Voor advies kunt u bij een lokale dealer terecht.

Bijwerken van de verven of lak

Bij normaal gebruik over de jaren kunnen aantal kleine krassen of vlekken op de kachel komen of het kan verkleuren. Hiervoor is hittebestendige en bijpassende verf beschikbaar. Voor emaillen kachels is er touch-up verf dit is een soort nagellak om beschadigingen aan te stippen. Alle verfsoorten zijn verkrijgbaar bij een lokale dealer, zorg ervoor dat u het doorgeeft zodat de bijpassende verf kan worden gevonden. Raadpleeg de pagina data plaatje van uw apparaat. Het is belangrijk om te vermelden dat niet wordt aangeraden om een vleugje verf te gebruiken voor de glanzende apparaten.

Ramen schoonmaken

Als u het glas van het raam wilt schoonmaken is het belangrijk dat de kachel volledig is afgekoeld. Verwijder alle as, stof en losse roet met een vochtige doek voordat glasreiniger wordt aangebracht.

Voor apparaten met bedrukt glas de Stovax glas reiniger spuitbus (product nr 4103) het meest geschikt om te gebruiken. Dit is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van dit type glas, het bevat geen hoge alkalisch of zure inhoud die de oppervlakte zou kunnen beschadigen. Voor helder glas adviseren wij de glas gel reiniger (product nr 4111) te gebruiken.

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina: Glas reinigen.

Onderhoud

Stovax heeft een ruim assortiment van onderhoudsproducten en accessoires zodat het apparaat in een goede staat kan worden gehouden. Op de Accessoires afdeling staat een uitgebreide selectie van deze producten.

De Stovax dealer kan u adviseren over de juiste items voor uw kachel en voor originele onderdelen zorgen, zoals het deurkoord, vuurvaste stenen, schoonmaakmiddelen of een afdichtkit. Wij raden aan een jaarlijks onderhoud door een bevoegde technicus om uw kachel in de best mogelijke conditie te houden. Dit is een vereiste om in aanmerking te blijven voor de Stovax 5 jaar garantie.

Ten slotte wijzen wij u erop dat er websites zijn die niet-authentieke Stovax vervangingsonderdelen verkopen voor het glas, stenen, koord of keerschot. Alle dealers zijn te vinden op onze zoek een dealer, controleer dit als u twijfelt. Het gebruik van niet- authentieke Stovax onderdelen zal uw Stovax 5 jaar garantie ongeldig maken.